Кремінська    районна    рада
Меню
На тебе чекають вдома

https://www.facebook.com

/dorogamira/

Форма входа

Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2016 » Жовтень » 31 » Визволення України від німецько-фашистських загарбників
14:43
Визволення України від німецько-фашистських загарбників

     28 жовтня ми відзначаємо річницю визволення України від німецько-фашистських загарбників. Цього року минає 72 роки з того дня коли останнього загарбника було вигнано з української землі.
     З нагоди цієї пам’ятної дати в районному центрі пройшов мітинг та урочисте покладання квітів до Меморіалу Слави. Участь в урочистостях взяли перші керівники району, представники ветеранської та інших громадських організацій, мешканці міста.

     Багато наших земляків брало участь у боях на фронтах Другої світової війни, чимало з них повернулися додому здійснивши бойові подвиги, але ще більше з них полягло на полі бою обороняючи, а потім і визволяючи села та міста нашої багатостраждальної землі.
     Зараз Російська Федерація робить спроби "приватизації" Перемоги, що є не просто викривленням історії, а знущанням над пам'яттю мільйонів українців, які поклали своє життя в цій страшній війні, адже з 1418 днів та ночей війни 1225 припадає на Україну.
     Воєнні дії Другої світової війни відбувалися на території України з 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року.
     Серед колишніх республік Союзу РСР, а також держав світу, що були втягнуті в Другу світову війну, Україна зазнала найбільших матеріальних і соціальних втрат.
Безпосередні матеріальні збитки, завдані фашистськими окупантами та їх сателітами народному господарству Української РСР, становили 285 млрд. крб. у цінах 1940 p., або майже 42 відсотки усіх втрат, завданих тодішньому Союзу РСР.
     За час війни завойовники зруйнували в Україні 15 тис. промислових підприємств, майже 33 тис. шкіл, середніх і вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ, понад 18 тис. установ охорони здоров'я. З музеїв УРСР вивезено близько 40 тис. картин, експонатів, інших художніх цінностей. Частина з них після війни опинилася в Росії, але питання про повернення їх в Україну залишилося проблематичним.
     Проте найтрагічніші соціальні втрати - загибель людей у боях з ворогом, розстріляне, вивезене на каторжні роботи до фашистської Німеччини мирне населення.
     За сучасними підрахунками, загальні людські втрати України у 1941 – 1945 роках складають близько 9 млн. чоловік. 2,3 млн. українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Цілком чи частково на нашій землі було зруйновано понад 700 міст і 28 тис. сіл, без даху над головою залишилися близько 10 млн. чоловік.
     У ході визволення України – протягом січня 1943 – жовтня 1944 рр. на території України радянськими військами проведено 15 наступальних операцій, із них 11 стратегічних і 4 фронтові, найважливішими з яких стали: Воронезько-Харківська (13 січня - 3 березня 1943 р.), Донбаська (13 серпня - 22 вересня 1943 р.), Чернігівсько-Полтавська (26 серпня - 30 вересня 1943 р.), Корсунь-Шевченківська (24 грудня 1943 – 17 лютого 1944 р.), Львівсько-Сандомирська (13 липня — 29 серпня 1944 р.).
     Свого апогею битва за Україну досягла в період з осені 1943 до осені 1944 років. Саме на її території у цей період було зосереджено приблизно половину діючої Червоної армії.
     Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року наступом 1-ї Гвардійської армії. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, а 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.
     В боях на території України загинули мільйони радянських воїнів.
     Схилимо свої голови перед мільйонами загиблих українців – тими, чиї імена були вписані до історії золотими літерами й тими, чиїх імен ми не знаємо й до тепер... . За матеріалами Кремінської РДА

    

За матеріалами Кремінської РДА

Категорія: Діяльність ради | Переглядів: 369 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Пошук




УКРАЇНА ЦЕ ЄВРОПА
Друзі сайту














Адреса районної ради:
92900, м. Кремінна, вул.Банкова,  буд.1
e-mail:
rajrada.krem.lg.ua@ukr.net
Використання матеріалів дозволяється за умови
обов’язкового посилання на джерело
www.rajrada-krem-lg.ucoz.ua