Кремінська    районна    рада
Меню
На тебе чекають вдома

https://www.facebook.com

/dorogamira/

Форма входа

Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2019 » Березень » 25 » 22 березня у Києві відбувся круглий стіл на тему «Моделювання спроможного районного рівня: набутий досвід та перспективи».
11:41
22 березня у Києві відбувся круглий стіл на тему «Моделювання спроможного районного рівня: набутий досвід та перспективи».

         22 березня у Києві відбувся круглий стіл на тему «Моделювання спроможного районного рівня: набутий досвід та перспективи».

         Подія організовувалася Українською асоціацією районних та обласних рад за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

         Учасники заходу обговорили результати Проекту з моделювання спроможного районного рівня у Донецькій, Луганській, Тернопільській та Харківській областях. Були розглянуті інструменти реалізації, особливі підходи та критерії, що застосовуватимуться при визначенні оптимального субрегіонального обрамлення відповідних регіонів.

         Крім того, на круглому столі піднімалися питання впровадження другого етапу реформи. Говорили про державні плани на децентралізацію та механізми їх впровадження.

     До участі були запрошенні керівники органів місцевого самоврядування, високопосадовці органів державної влади, експерти та науковці, а також представники міжнародних організацій. В роботі круглого столу брав участь голова Кремінської районної ради, голова Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області Володимир Прокопенко. У своєму виступи він ділився досвідом з моделювання адміністративно-територіального устрою Луганської області.

    Чотири ключові критерії лягають в основу укрупнення районів. Це площа території району, кількість жителів, населених пунктів і створених громад. Саме такими критеріями керувалася Асоціація при реалізації Проекту з моделювання адмінтерустрою Донецької, Луганської, Тернопільської та Харківської областей.

Головне  в адміністративно-територіальному поділі – аби людям було зручно жити в громадах. Райони ж потрібні для реалізації більш масштабних завдань, які громади самостійно не в змозі виконувати. Як от, утилізація сміття, будівництво доріг, медична допомога другого рівня, діяльність служби з надзвичайних ситуацій, утримання спеціалізованих будинків-інтернатів, представництво територіальних відомчих органів тощо.

   Збалансованими мають бути також показники доступності до нових районних центрів, фінансова забезпеченість об’єднаних районів, кількість медичних, освітніх, культурних, спортивних, соціальних та інших закладів для надання відповідних послуг.

   Для дотримання принципу повсюдності державної виконавчої влади враховується наявність в адміністративних центрах нових районів територіальних підрозділів центральних органів державної виконавчої влади, таких як Національна поліція, Фонд соціального страхування, Державна міграційна, фіскальна казначейська та виконавча служби, Пенсійний фонд України, управління Держгеокадастру, служби з надзвичайних ситуацій, зайнятості, статистики, геодезії, картографії та кадастру, Державне агентство лісових ресурсів, а також агентство водних ресурсів.

     Серед інших критеріїв формування спроможних районів — територіальний поділ окружних загальних судів та міжрайонних прокуратур для забезпечення захисту прав і свобод людини і громадянина.

      Слід мати на увазі й те, що центри укрупнених районів мають корелюватися з майбутніми центрами нових госпітальних округів.

         Водночас, учасники наголосили, що паралельно потрібно починати здійснювати напрацювання пропозицій до майбутнього законодавства з розмежування повноважень та нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування.

          

     

Категорія: Діяльність ради | Переглядів: 298 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Пошук




УКРАЇНА ЦЕ ЄВРОПА
Друзі сайту














Адреса районної ради:
92900, м. Кремінна, вул.Банкова,  буд.1
e-mail:
rajrada.krem.lg.ua@ukr.net
Використання матеріалів дозволяється за умови
обов’язкового посилання на джерело
www.rajrada-krem-lg.ucoz.ua