Кремінська    районна    рада
Меню
На тебе чекають вдома

https://www.facebook.com

/dorogamira/

Форма входа

Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2015 » Лютий » 3 » ОДПІ інформує. Начальник Рубіжанської ОДПІ відповідає на питання платників під час проведеного „гарячої лінії”
10:01
ОДПІ інформує. Начальник Рубіжанської ОДПІ відповідає на питання платників під час проведеного „гарячої лінії”

З  громадянами спілкувався начальник Рубіжанської ОДПІ Володимир Прокопенко

Пропонуємо вашій увазі відповіді на актуальні запитання щодо декларування доходів громадян, отриманих у 2014 році.

Запитання:

В яких випадках громадяни зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи у податкову?

Відповідь:

Громадяни зобов’язані подати у 2015 році податкову декларацію про майновий стан і доходи, якщо протягом звітного 2014 року, зокрема, отримували:

- доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

- доходи від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих такими податковими агентами за 2014 рік перевищила 146160 гривень;

- іноземні доходи;

- дохід, отриманий від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна;

- дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню (крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини);

- дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди від особи, яка не є податковим агентом (крім окремих випадків, установлених пп. 164.2.14 Податкового кодексу).

Запитання:

Скажіть будь-ласка, які документи потрібно подавати разом з декларацією для отримання податкової знижки?

Відповідь:

Для реалізації права громадян на податкову знижку за наслідками 2014 року, разом із декларацією подаються документи для підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки.  Таку податкову декларацію можна подати упродовж всього року до 31 грудня.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціям, фіскальними або товарними чекам, прибутковими касовими ордерами, копіями документів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). Надається оригінал та залишаються копії.

Запитання:

Чи має право скористатися податковою знижкою за іпотечним кредитуванням один із членів подружжя, за вибором, якщо об’єкт іпотеки знаходиться у спільній власності?

Відповідь:

Згідно пп.166.3.1 п.166.3 ст. 166 Податкового кодексу України, платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року частину суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до статті 175 цього Кодексу.

Платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року. Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Відповідно чинним законодавством не передбачено право включення до податкової знижки частини суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, сплачених іншими членами сім’ї за належну їм частку об’єкта іпотеки, який знаходиться у спільній власності.

Тобто, якщо об'єкт іпотеки перебуває у спільній власності подружжя, право включити до складу податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом має тільки той з подружжя, який є позичальником такого кредиту згідно з договором.

Запитання:

В яких випадках громадяни взагалі звільняються від подачі декларації про доходи?

Відповідь:

Відповідно до п.179.4 ст.179 Податкового кодексу України платники податку звільняються від обов'язку подання річної декларації про майновий стан і доходи незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, якщо вони є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;  перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації; перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року, або перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

Також є інші випадки визначені розділом IV Податкового кодексу України.

Запитання:

Фізична особа у 2014 році отримала у спадщину будинок від родичів (від тітки). Чи обов’язково подавати декларацію?

Відповідь:

Згідно із пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою – 5 відсотків. 

Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

При цьому особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Не підлягає оподаткуванню спадщина від родичів за двох умов: такі особи є родичами першого ступеня споріднення і одночасно є резидентами України. При невиконанні хоча б однієї з цих умов спадщина підлягає оподаткуванню.

У Вашому випадку отримано спадщину від родичів, що мають другий ступінь споріднення, то ж Ви повинні сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості такого майна, а також подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2015 року до територіального органу ДФС України за місцем реєстрації.

Запитання:

У 2014 році отримано іпотечний житловий кредит, підкажіть як самостійно розрахувати суму податкової знижки за іпотекою, яка підлягає поверненню?

Відповідь:

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, - це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом (пп. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України).

Алгоритм розрахунку податкової знижки розраховується наступним чином:

- визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму єдиного соціального внеску та податкової соціальної пільги. При цьому інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкових соціальних пільг, утриманого єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб фізичні особи отримують у вигляді довідки про доходи від свого роботодавця;

- на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат у вигляді частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, яка з урахуванням коефіцієнта включається до податкової знижки;

- розраховується сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку, шляхом різниці між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами у вигляді частини суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, помноженої на ставку податку;

- здійснюється порівняння розрахункової суми податку із сумою податку, фактично утриманого із заробітної плати за рік.

У випадку якщо сума податку, утриманого із заробітної плати, перевищує розраховану суму податку, то така сума підлягає поверненню платнику податку.

Запитання:

Чи необхідно подавати річну декларацію про майновий стан фізичній особі, яка продала свій автомобіль підприємству?

Відповідь:

Випадки, коли платники податку зобов'язані подавати податкову декларацію за результатами звітного року визначені підпунктом «є» п. 176.1 статті 176 Податкового кодексу України.

А саме, якщо протягом такого податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року у 2014 - 146160 гривень.

Водночас, обов'язок платника податку щодо подання річної податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував, зокрема доходи від операцій з продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV Податкового кодексу України.

Таким чином, у випадку, коли фізична особа мала доходи від продажу юридичній особі власного автомобіля, вона не повинна подавати річну податкову декларацію

Категорія: Рубіжанська ОДПІ інформує | Переглядів: 426 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Пошук




УКРАЇНА ЦЕ ЄВРОПА
Друзі сайту














Адреса районної ради:
92900, м. Кремінна, вул.Банкова,  буд.1
e-mail:
rajrada.krem.lg.ua@ukr.net
Використання матеріалів дозволяється за умови
обов’язкового посилання на джерело
www.rajrada-krem-lg.ucoz.ua