Кремінська    районна    рада
Меню
На тебе чекають вдома

https://www.facebook.com

/dorogamira/

Форма входа

Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2015 » Березень » 12 » ОДПІ інформує. Тема "гарячої лінії" „ Єдиний соціальний внесок”
08:22
ОДПІ інформує. Тема "гарячої лінії" „ Єдиний соціальний внесок”

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, які  надійшли від платників податків на «гарячу лінію». Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» з дозвонювачами спілкувався  заступник начальника інспекції Юрій Мельник.

Чи повинен платник податків узгоджувати з податковою інспекцією здійснення операцій з майном, яке перебуває у податковій заставі?

Платник податків може відчужувати майно, що перебуває у податковій заставі, тільки за згодою контролюючого органу, а також у разі, якщо контролюючий орган впродовж десяти днів з моменту отримання від платника податків відповідного звернення не надав такому платнику податків відповіді щодо надання (ненадання) згоди.

У разі здійснення операцій з майном, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу, платник податків несе відповідальність відповідно до закону.

Чи вважається податковим боргом сума єдиного соціального внеску, своєчасно не нарахована  або не сплачена у встановлені строки?

Сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у встановлені строки, не вважається податковим боргом, а є недоїмкою.

  Чи можливе розстрочення заборгованості по ЄСВ?

Ні, неможливе. Закон України від 08.07.2010 N2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не передбачає розстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску. До того ж, відповідно до ч.12 ст.9 Закону єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Які заходи примусового стягнення застосовуються до платників за несплату єдиного внеску?

Порядок стягнення заборгованості з платників визначає Закон про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міндоходів України від 09.09.2013 №455.

Відповідно до п.4 ст.25 Закону фіскальний орган у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади що забезпечує формування та реалізує державну податкову та митну політику, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню, з урахуваннями норм Закону України від 21.04.1999 №606-XIV «Про виконавче провадження».

Так, у разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з відповідним органом ДФС, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, орган ДФС надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

Крім цього, суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів. Також передбачено право на звернення до суду з позовом про стягнення недоїмки.

  Яка передбачена відповідальність, якщо суб’єкт господарювання своєчасно не сплачує розстрочені суми податкового боргу ?

У разі, якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу або відстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу.

З дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених Податковим кодексом України.

  Які платники податків можуть скористатися процедурою податкового компромісу?

Згідно із пунктом 1 підрозділу 9 2  р. ХХ Податкового кодексу України  податковий компроміс - це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових (службових) осіб за заниження податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 01.04.2014 року з урахуванням строків давності, встановлених статтею 102 Податкового кодексу України.

Платник податків, який вирішив скористатися процедурою податкового компромісу, під час дії податкового компромісу за такі податкові періоди має право подати відповідні уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість, в яких визначає суму завищення витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств та/або суму завищення податкового кредиту з податку на додану вартість.

 Я хочу подати декларацію для отримання податкової знижки на навчання своєї дитини. Які відомості повинна містити довідка про мої доходи, котру  необхідно отримати по місцю роботи, щоб правильно заповнити податкову декларацію?

Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, де, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:
     сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);
     розмір та сума податкової соціальної пільги;   сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;     сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Категорія: Рубіжанська ОДПІ інформує | Переглядів: 472 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Пошук




УКРАЇНА ЦЕ ЄВРОПА
Друзі сайту














Адреса районної ради:
92900, м. Кремінна, вул.Банкова,  буд.1
e-mail:
rajrada.krem.lg.ua@ukr.net
Використання матеріалів дозволяється за умови
обов’язкового посилання на джерело
www.rajrada-krem-lg.ucoz.ua