Кремінська    районна    рада
Меню
На тебе чекають вдома

https://www.facebook.com

/dorogamira/

Форма входа

Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2015 » Лютий » 10 » ОДПІ інформує. Запити та відповіді стосовно декларування
10:47
ОДПІ інформує. Запити та відповіді стосовно декларування

Днями вРубіжанській ОДПІ було проведено «гарячу» телефонну лінію на тему «Особливості декларування окремих видів доходів громадян отриманих протягом 2014 року». На запитання платників відповідав начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Рубіжанської ОДПІ Ірина Вєдєрнікова.

Пропонуємо актульні відповіді на запитання, поставлені під час проведення телефонної лінії.

Які терміни мені необхідно сплатити податок на доходи, вказані у Податковій декларації про майновий стан і доходи?

У податковій декларації про майновий стан і доходи громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік, суму сплаченого протягом року податку та визначають податкового зобов'язання. Сума податкового зобов'язання з податку на доходи, зазначена у податковій декларації за минулий 2014 рік, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня поточного року.

У минулому році я отримала спадщину від бабусі, податок на доходи фізичних осіб був сплачений одразу, до нотаріального оформлення спадку. Чи необхідно мені надавати річну податкову декларацію?

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна громадяни мають зазначити у річній податковій декларації. Проте, не декларують зазначений дохід спадкоємці - нерезиденти, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємці, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою. Також не декларують вартість спадщини спадкоємці - резиденти України, які сплатили податок при нотаріальному оформленні спадщини.

Тобто спадкоємці, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини, не зобов’язані декларувати отриманий дохід за відсутності інших підстав для подання декларації.

 Чи необхідно подавати декларацію та сплачувати податок при сдачі квартири в аренду за квартплату? Чи є пільги для пенсіонерів?

Відповідно до норм Податкового Кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) визначений у порядку, встановленому  Кодексом. Даним порядком встановлено: якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець.

Cума отриманого доходу, в тому числі і розмірі квартирної плати, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені  Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Звертаємо увагу, що така декларація подається орендодавцем до 1 травня року, що настає за звітним в податковий орган за місцем проживання (реєстрації). Пільги для пенсіонерів законодавством не передбачено.

Банком  анульовано суму боргу за неповернутим фінансовим кредитом. Чи  необхідно задекларувати суму анульованого боргу. Який порядок оподаткування зазначеного доходу?

До загального оподатковуваного доходу громадянина включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема, у вигляді суми боргу, анульованого (прощеного) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Якщо кредитор повідомляє платника податку - боржника рекомендованим листом з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто про анулювання (прощеного) боргу та включає суму анульованого (прощеного) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було анульовано (прощеного), такий боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Отже, якщо банком анульовано суму боргу за неповернутим громадянином кредитом, такий громадянин зобов’язаний до 1 травня року, що настає за звітним, надати декларацію про майновий стан і доходи. Сума податкового зобов'язання, зазначена в податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним. Зазначений дохід оподатковується податком на доходи за ставкою 15 відсотків. Якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми такого перевищення застосовується ставка 17 відсотків

Категорія: Рубіжанська ОДПІ інформує | Переглядів: 522 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Пошук




УКРАЇНА ЦЕ ЄВРОПА
Друзі сайту














Адреса районної ради:
92900, м. Кремінна, вул.Банкова,  буд.1
e-mail:
rajrada.krem.lg.ua@ukr.net
Використання матеріалів дозволяється за умови
обов’язкового посилання на джерело
www.rajrada-krem-lg.ucoz.ua