Кремінська    районна    рада
Меню
На тебе чекають вдома

https://www.facebook.com

/dorogamira/

Форма входа

Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Головна » 2015 » Лютий » 12 » Фонд СНВ інформує. Медичні огляди працівників – як захід з попередження виробничого травматизму та професійної захворюваності
15:34
Фонд СНВ інформує. Медичні огляди працівників – як захід з попередження виробничого травматизму та професійної захворюваності

Людину, зайняту на виробництві, небезпека підстерігає на кожному  кроці. І навіть за умови ретельного дотримання вимог інструкції з охорони праці ніхто не може гарантувати їй збереження життя і здоров’я. Бо далеко не на кожному підприємстві виробниче середовище відповідає встановленим нормам.

Згідно Закону України “Про охорону праці” працівнику не може пропонуватися робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров'я. Для виконання робіт підвищеної небезпеки та тих, що потребують професійного добору, допускаються особи за наявності висновку психофізіологічної експертизи. А в цілому, суть зводиться до того, що роботодавець зобов'язаний забезпечувати проведення обов'язкових періодичних медичних оглядів працівників. Працівник, зі своєї сторони, також зобов'язаний проходити обов'язкові попередні та періодичні медичні огляди. І проводяться вони не для звіту чи “галочки”, а тому, що тільки на підставі їх результатів можна вести правильний підбор і розстановку кадрів за професіями та видами робіт.

Профілактика та виявлення професійних захворювань працівників напряму пов'язана з якістю медичних оглядів. Запобігання погіршенню стану здоров'я або смерті на виробництві можливе тільки при якісному контролі за проведенням медичних оглядів. Самопочуття та стан здоров'я працівника суттєво впливає не тільки на виконання трудових обов'язків, а також і на рівень безпеки на виробництві.

 «Метою будь-якого медичного огляду працівника - є визначення стану його здоров'я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов'язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт.

Звісно, далеко не всі працівники повинні проходити медичні обстеження. У чинному законодавстві України чітко визначено категорії працівників, наведено перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов'язковим медичним оглядам. Відповідно до статті 169 Кодексу законів про працю України та статті 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний не лише проконтролювати проходження ними цієї процедури, а й організувати за свій рахунок проведення медичних оглядів, як для вже працюючих на підприємстві співробітників, так і для тих, які лише приймаються на роботу. Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров'я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров'я працівника.

Процедура проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року детально визначена у Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21.05.2007 №246.

Згідно з цим Порядком медичний огляд обов'язковий для наступних категорій працівників: зайнятих на важких роботах; на роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці; на роботах, де є потреба у професійному доборі; для осіб віком до 21 року (незалежно від професії та виду діяльності).

Медичні огляди для працівників, які зайняті на важких роботах та роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, проводяться відповідно до Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов'язкові попередній та періодичні медичні огляди працівників. Цей Перелік наведений в додатку 4 до Порядку №246, де вказано безпосередньо сам фактор небезпеки, періодичність оглядів, фах лікарів, які мають брати в них участь, перелік лабораторних досліджень, що повинні бути проведені, а також спеціальні медичні протипоказання (на доповнення до загальних).

Враховуючи вищезазначене, на підприємствах визначаються контингенти працівників, які зобов'язані проходити медичні огляди. Встановлення контингенту таких працівників здійснюється роботодавцем разом із санітарно-епідеміологічною службою та профспілковим комітетом.

Для подальшого проведення попереднього та періодичних медичних оглядів працівників роботодавець повинен укласти або вчасно поновити договір із закладом охорони здоров'я та надати йому список працівників, які підлягають цим медичним оглядам.

Періодичність проведення медичних оглядів, фах лікарів, які беруть участь у їх проведенні, перелік необхідних лабораторних, функціональних та інших досліджень, медичні протипоказання допуску до виконання робіт, пов'язані із впливом виробничих факторів, визначені в зазначеному Переліку, наведеному в додатку 4 до Порядку №246, та Переліку робіт, для виконання яких є обов'язковим попередній та періодичні медичні огляди працівників, наведеному в додатку 5 до Порядку № 246. Періодичність проведення медичних оглядів у закладах охорони здоров'я може змінюватися закладом державної санітарно-епідеміологічної служби, виходячи з конкретної санітарно-гігієнічної та епідеміологічної ситуації, але не рідше одного разу на два роки.

Результати медичних оглядів працівників і висновок Комісії про стан здоров'я заносяться до Картки працівника, складеної за формою, що наведена у додатку 7 до Порядку №246, і до Медичної картки амбулаторного хворого (форма 025/о), затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14.02.2012 №110.

За результатами періодичних медичних оглядів (протягом місяця після їх закінчення) Комісія оформляє Заключний акт за формою, зазначеною у додатку 9 до Порядку №246, який складається у шести примірниках – один примірник залишається в закладі охорони здоров'я, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, профпатологу, закладу державної санітарно-епідеміологічної служби та робочому органу виконавчої дирекції Фонду».

Проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, є одним з головних завдань Фонду. Але, вважаю, що в першу чергу, до працівника слід повернутися обличчям саме керівникам підприємств, яким вони приносять прибутки.

 

                                                                                     І.Пахомова

Заступник начальника відділення-страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України в Кремінському районі

 

 

Категорія: Фонд СНВ інформує | Переглядів: 473 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Пошук




УКРАЇНА ЦЕ ЄВРОПА
Друзі сайту














Адреса районної ради:
92900, м. Кремінна, вул.Банкова,  буд.1
e-mail:
rajrada.krem.lg.ua@ukr.net
Використання матеріалів дозволяється за умови
обов’язкового посилання на джерело
www.rajrada-krem-lg.ucoz.ua